Vintage halı özellikleri nelerdir?

Vintage kelimesi eski dönemlere ait parça ve eşyaların günümüze uyarlanması ve tasarlanmasında kullanılır. Vintage halılar,  geçmişin güzelliklerini günümüze taşıyan, son dönemde daha da popülerleşerek herkesin tercih ettiği halı modellerinden biridir. Eskitme görüntüsü sayesinde geçmişi ve eskileri günümüze modern şekilde ön plana çıkararak herkesin beğenisini kazanan bir modeldir. Eskiye olan özlemin arttığı bu son dönemde halı sektörü, evin en önemli parçalarında bunu yansıtarak en ufak bir değişim ile evin havasını ve bütün enerjisini değiştirmiştir. Geçmişin izlerini ortamlarına taşımak  isteyen ev sahiplerinin ilk tercihleri vintage halılar oluyor.

Neden Vintage Halı Tercih Etmeliyiz?

Geçmişten günümüze gelen ve organik olan bu halılar, kullanışlı ve pratiktir. Tüy dökmez ve toz tutmazlar. Kullanılan yüne, modele, renk ve tasarıma göre birçok çeşidi bulunur. Vintage halılar yapısal olarak yumuşak ve ipeksi bir dokuya sahiptir. Kullanımı rahat, temizliği zahmetsiz ve uzun süreli kullanıma uygundur. Görüntü ve modellerin kullanışlılığı sayesinde yıpranma payı çok azdır. 

İran Halıları

İran halıları, İran’ın zanaatlarından biri olan vintage halıların en çok tercih edilen modelidir. Bir diğer çeşit ise etnik halı olarak geçmektedir.. Tarihi çok eski zamanlara dayanır.  İran halılarının en önemli özelliği doğal içeriğe sahip olmasıdır. Genellikle kırmızı, mavi, sarı, yeşil, turuncu, siyah ve beyaz renklerinin hakim olduğu doğal boyalarla ipekler renklendirilir. Halılara kullanılan bu renklerin anlamı vardır. İran halılarında kullanılan desenler genellikle geometrik halı desenleriyle benzeşir. İran halıları ev dekorasyon ve tasarımına şık bir hava getirir. Yapımı zahmetli olan İran halılarının temizlik ve bakımı önemlidir. Hijyen ve uzun süreli kullanım için düzenli temizlenip profesyonel bir şekilde yıkanması gerekmektedir.

Tülü Halı

Tülü halısı, vintage halı çeşitleri arasında yer almaktadır. Tülü halılar,  Türk imge ve tarihini yansıtan, uzun tüylü ve iri düğümler ile yapılır. Ekonomik ve pazarlama açısından talebi yüksektir. Yumuşak kaba dokuludur. Renk tasarımı bölgeye göre değişmekle birlikte anlam içeren renk kombinasyonları kullanılır. Doğal içeriğe sahiptir. Birçok ülke ve yörede sıklıkla tercih edilir.

Bir yanıt yazın