Panik Atak Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Panik atak nedeniyle kişi kendisini herhangi bir tehlike olmamasına rağmen güçlü bir tehlike altında hisseder. Bunun sonucunda ciddi bir korku nöbeti geçirir. Kısa veya uzun süreli panik atak belirtileri kişinin yaşam kalitesini ve iş performansını olumsuz etkiler. Yaşadığınız korku nöbetlerinin panik atak belirtisi olup olmadığını anlamanız son derece önemli. Uygun tedavi yöntemleriyle belirtileri kontrol altında tutmak ve yaşam kalitesini artırmak mümkün. 

Panik Atak Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse panik atak, kişinin kendisini aniden tehlikede hissetmesiyle ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik bir bozukluktur. Ataklar sırasında kişi, kendisini çeşitli açılardan zor bir durumda hisseder. Bazı durumlarda panik atak belirtileri ölüm korkusuyla birlikte oluşur. Bu gibi durumlarda kişinin yaşadığı psikolojik sorunlar daha da artar.

Panik atakların tekrarlaması korkusu, kişinin hayatı boyunca panik bozukluk yaşamasına neden olabilir. Ataklar için aslında makul bir neden yoktur. Ancak kişideki fizyolojik birtakım bozukluklar “kaç ya da savaş” tepkisi vermesine neden olur. Sinir sistemindeki çeşitli sorunlar bu tepkiyi vermesine yol açar. Ani gelişen atak krizleri nedeniyle kişide ciddi fizyolojik sorunlar başlar. Panik atak belirtileri olarak ifade edilen bu sorunlar sık tekrarlamaya başladığında kişinin yaşam kalitesi düşer. 

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Herhangi bir tehlike yokken vücudunuz “kaç ya da savaş” tepkisi veriyorsa panik bozukluk sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bu konuda farkındalıklarınızı ne kadar yüksek tutarsanız kendinizi anlamanız o kadar kolaylaşır. Panik atak belirtileri arasında en yaygın olanları şu şekildedir:

  • Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı
  • Göğüste baskı hissi ve ağrı
  • Hızlı nabız atışları
  • Boğulma hissi ve nefes alamama
  • Kalp krizi hissi
  • Terleme ve ağız kuruluğu
  • Sıcak basması ve titreme
  • Vücutta karıncalanma ve uyuşukluk hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Kontrolünü kaybetme ve bayılma
  • Aklı yitirme hissi ve gerçeklikten kopma
  • Gece ani uyanma ile şiddetli korku veya endişe

Panik Atak Tanısı Nasıl Konulur?

Bir kişiye panik atak tanısı koymak için klinik değerlendirme ve bazı testler gerekir. Kısa adıyla DSM-5 olarak bilinen Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’na göre panik atak, ani başlayan ve dakikalar içinde zirveye ulaşan yoğun korku ve rahatsızlık hissidir. Tanı koymak için en az dört belirtinin oluşması gerekir. En önemli panik atak belirtileri ise çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve ölüm korkusudur.

Bir kişiye panik bozukluk teşhisi koymak için uzman hekim, klinik değerlendirme sırasında kişinin panik atak öyküsünü dinler ve belirtileri inceler. Olası diğer sağlık sorunlarını elemek için kişiden EKG, EKO ve efor testi gibi çeşitli testler yaptırmasını ister. Belirtilerin gerçekten panik atağa ait olduğuna karar verirse kişiye panik bozukluk tedavisi hakkında bilgi verir. Belirtilerin türü ve niteliğine bağlı olarak bazen yalnızca psikolojik terapi türleri yeterli olur. Bazen ise psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi de gerekir.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Panik bozukluk tedavisi için farklı yöntemlerden yararlanmak mümkün. Bunlardan biri ilaç tedavisidir. Örneğin SSRI, SNRI veya benzodiazepin grubu ilaçlar medikal tedavi yöntemlerinde en yaygın ilaçlardır. Bununla birlikte, panik atağın kesin bir tedavisi mümkün değildir. Medikal yöntemlerde esas amaç, belirtileri minimalize etmek ve kişinin bunlarla başa çıkma becerisini artırmaktır.

Panik atak tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, sinir sistemindeki kimyasal dengesizliklere iyi gelir. Örneğin gamma-aminobütirik asit (GABA), kortizol veya serotonin gibi maddeler bu bağlamda önemlidir. Bu tür dengesizlikler aslında yaşamsal bir tehlike yaratmaz. Ancak kişinin sinir sisteminin verdiği tepkiler aşırı derecede yüksektir. Bu tür durumlarda teşhis ve tedavi için vakit geçirmeden uzman hekime başvurmak gerekir.

Panik atak krizlerini kontrol altına almak için medikal yöntemlerin yanı sıra farklı yöntemlerden de yararlanmak mümkün. Örneğin kişiyi sakinleştiren nefes egzersizleri bu bağlamda oldukça faydalıdır. Yavaşça ve derin nefes almak, belli bir nesneye odaklanmak, kasları sıkıp gevşetmek gibi egzersizler panik atak belirtileri ile mücadelede önemli faydalar sağlar.

Panik atağın tedavisinde kişinin zararlı alışkanlıklarını bırakması ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesi de kritik önemdedir. Nitekim sigara, alkol veya uyuşturucu kullanımı panik atak belirtileri ile mücadeleyi zorlaştırır. Bununla birlikte, kullandığı sinir ilaçları veya sakinleştirici varsa bunları ani şekilde bırakmaması gerekir. Aksi durumda daha şiddetli panik atak krizleri geçirmesi mümkün.

Panik Atağa İyi Gelen Psikoterapi Çeşitleri Hangileridir?

Panik bozukluk tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemleri, kişinin psikolojik durumuna ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bu bağlamda kişilik yapısı, uygun psikoterapi yöntemine karar vermede kritik bir önemdedir. Nitekim kişi çekingen, histerik, obsesif kompulsif veya borderline kişilik bozukluğuna sahipse uygun terapi yöntemleri farklılaşır. 

Genel olarak ifade edecek olursak, panik atak belirtileri ile mücadelede en yaygın terapi çeşitlerinden biri bilişsel davranış terapisidir. Bu yöntemde terapist, panik bozukluğa yol açan fizyolojik bozukluklar hakkında kişiye bilgi verir. Bilişsel yeniden yapılandırma yöntemiyle kişinin belirtileri yönetme becerisini geliştirir. Bunun yanı sıra davranış terapisi ile diğer terapi çeşitleri de bazen uygun bir terapi yöntemi haline gelir. 

Bilişsel terapi yönteminde, kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlere bağlı olarak panik atak krizlerini tetikleyen olumsuz düşünce veya inançlar ele alınır. Bunların yerine olumlu düşünce veya inanışların geçmesi amaçlanır. Davranış terapisi ise atakları tetikleyen olgu veya olaylarla ilgili davranış değişikliğini amaçlar. Üstüne gitme, tepkisizleştirme veya kaçınma gibi yöntemler bu konuda fayda sağlar. Kabul ve kararlılık terapisi ise kişinin değiştiremeyeceği durumları kabul etmesini amaçlar. Bunların karşısına kişinin kendi değerlerine uygun eylemleri koyar. 

Emin Terapi Merkezi Panik Atak Tedavi Hizmetleri 

Panik atak tedavisi farklı fizyolojik ve psikolojik yönleri olan karmaşık bir konudur. Bu yüzden tedavi için mutlaka uzman psikolog veya psikiyatrist gözetiminde ilerlemek gerekir. İster özel klinikler olsun isterse hastanelerin psikoloji bölümlerinde uzman hekimler bu konuda en doğru bilgi ve yönlendirmeleri gerçekleştirir. Dolayısıyla, panik atak belirtileri konusunda endişeniz varsa mutlaka uzmanlara başvurmalısınız. Bu sayede tedavi süreci daha sağlıklı ilerler. 

Ankara’nın Öveçler semtinde hizmet veren Çankaya Emin Terapi Merkezi danışanların çeşitli psikolojik sorunlarına destek sağlamakta. Bünyesinde yer alan uzman klinik psikologlarla hizmet veren Emin Terapi Merkezi, bugüne kadar pek çok danışanın ruh sağlığına kavuşmasını sağladı. Üstelik yüz yüze terapinin yanı sıra online terapi yöntemiyle de danışanlarına hizmet vermekte. Siz de panik atak belirtileri ve diğer birçok konuda Emin Terapi’nin uzman kadrosundan terapi desteği alabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın