Evlilik Danışmanı Nedir? Neler Yapar? Nasıl Seçilir?

Son yıllarda evlilik danışmanlarına ilgi ve talep giderek artmakta. Boşanma oranlarının artışına paralel şekilde çiftler için evlilik danışmanlığı hizmetlerine ilgi hızla artıyor. Üstelik sadece evli çiftler için değil, aynı zamanda yeni evlenecek çiftler için de danışmanlık hizmetleri önemli birtakım ihtiyaçları karşılamakta.

Evlilik Danışmanı Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak evlilik danışmanı, çiftlerin ilişkilerinde karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olan profesyonel uzmanlardır. Uzman klinik psikolog çiftler arasındaki iletişimi güçlendirip evlilik ilişkilerini daha sağlıklı şekilde sürdürmelerine yardımcı olur. İlişki dinamiklerini inceleyerek çiftlere kendilerini ve birbirlerini daha iyi anlama becerileri kazandırır.

Evlilik danışmanlığı sırasında çiftler, karşılaştıkları sorunları objektif bir bakış açısıyla ele alma imkanı kazanır. Nitekim evlilik danışmanı olarak hizmet veren profesyoneller, sorunları ele alıp çözmek için farklı yöntemlerden yararlanır. İlişki terapisi, bireysel terapi veya aile terapisi hizmetleriyle evlilik danışmanı çiftler için psikolojik sağlık rehberliği yapar. İşlevsel olmayan davranışları düzeltir. Evlilik ve aile içi işlevselliği bozan kaygı, öfke kontrolü bozukluğu gibi sorunlara çözüm üretir. 

Evlilik danışmanlığı hizmeti veren profesyoneller genellikle psikoloji alanında eğitim almış kişilerdir. Bunun yanı sıra psikiyatri, sosyal hizmetler veya aile terapisi alanlarında eğitim almış lisanslı ve sertifikalı uzmanlar da bu hizmeti verebilir. Bu uzmanlar, çiftler arasındaki duygusal bağları güçlendirmede başarılı çözüm yolları geliştirir. Böylelikle çiftler için huzurlu bir ortam yaratır. Aile içinde daha güvenilir ve sevgiye dayalı bir ortamın oluşmasına yardımcı olur.

Evlilik Danışmanlığı Hizmetleri Neleri Kapsar?

Evlilik danışmanı hizmeti veren profesyoneller öncelikle çiftlerin yaşadığı sorunları inceleyip değerlendirir. İlk görüşmelerde danışman, sorunları dinler ve çözüm için uygun bir program oluşturur. Çiftlerin yaşadığı sorunların kaynakları, evlilik terapisi planlarında en önemli belirleyicidir. Evlilik öncesi hazırlık, evlilik içi sorunlar veya aile içi iletişim problemleri bu bağlamda en önemli konu başlıklarıdır. 

Değerlendirme aşamasının ardından evlilik danışmanı, belli bir çalışma yöntemi oluşturur. Bu yöntemle çiftlere sorunları nasıl yapıcı bir şekilde çözebileceklerini gösterir. Bu sayede çiftler arasındaki duygusal bağları güçlendirir veya yeniden inşa etmelerine yardımcı olur. Çiftler arasında karşılıklı saygı ve sevginin gelişmesine katkı sağlar. Aynı zamanda da gelecek planları oluşturur. Çiftlere gelecek için hedefler belirlemelerinde ve bu hedeflere nasıl ulaşacaklarını planlamalarında rehberlik eder.

Evlilik danışmanlığı hizmetleri sırasında çiftler, yaşadıkları sorunları kendileri açısından ifade eder. Böylelikle birbirlerini daha iyi anlarlar. Danışman, çiftler ve ilişki dinamikleri hakkında gözlem ve değerlendirmeler yapar. Ardından doğru iletişim yöntemleriyle iletişim becerilerini geliştirir. Bu süreç, çiftlerin ilişkilerini uzun vadeli olarak nasıl sürdürebileceklerine dair net bir vizyon geliştirmelerine yardımcı olur.

Evlilikle ilgili sorunların çözümünde doğru iletişim yöntemleri kilit bir rol oynar. Bu süreçte evlilik danışmanı, yanlış davranış şekilleriyle mücadele konusunda çiftlere rehberlik yapar. Örneğin öfke kontrol becerisini geliştirmek bunlardan biridir. Duygusal patlamalar, dinlememek, empati kurmamak gibi konularda çözüm yolları geliştirir.

Evlilik danışmanlığı hizmetleri genellikle kısa süreli danışmanlık kapsamında yer alır. Terapi yöntemleri arasında en çok çözüm odaklı terapi çeşidinden yararlanır. Ancak bazı durumlarda sorunlar daha karmaşık nedenlere dayanmaktadır. Bu tür durumlarda evlilik danışmanı eğer gerekli eğitim ve sertifikalara sahipse farklı terapi yöntemlerini kullanır.

Bu bakımdan, evlilikte veya öncesinde çiftlerin yaşadığı sorunlar, evlilik danışmanlığının kapsam ve sınırlarını doğrudan etkiler. Sorunlar eğer somut bir olayla ilgiliyse çözüm odaklı terapiyle kısa sürede sonuç elde etmek mümkündür. Ancak kişilik bozukluğu, majör depresyon veya zihinsel bozukluklarda farklı danışmanlık desteklerine ihtiyaç oluşur.

Evlilik Danışmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Evlilik danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız danışman seçimine mutlaka dikkat etmelisiniz. Nitekim danışmanın sahip olduğu özellikler ve uzmanlıklar, alacağınız hizmetin kalitesini doğrudan etkileyecektir. Bu konuda şunlara dikkat etmenizde yarar var.

Her şeyden önce, evlilik danışmanı hizmeti veren kişinin aile ve evlilik terapisi konusunda gerekli eğitimleri almış olması gerekir. Lisanslı bir terapist olması ve katıldığı seminer programları bu bağlamda önemlidir. Danışmanın profesyonel yetkinliği ne kadar güçlüyse alacağınız hizmetin kalitesi o kadar artacaktır.

Eğitimin yanı sıra deneyim de evlilik danışmanlarını seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir faktördür. Nitekim evlilik ve aile danışmanlığı hizmetlerinde deneyim arttıkça başarı artar. Farklı sorunlara çözüm üreten danışmanlar, çiftlerin karşılaştıkları sorunları daha iyi çözümlere ulaştırır.

Evlilik danışmanlığı hizmetlerinde önemli konulardan bir diğeri, danışmanın kullandığı terapötik yaklaşımdır. Nitekim farklı danışmanlar farklı yaklaşımlar benimseyebilir. Evlilik terapisi daha çok çözüm odaklı terapi yöntemiyle ilerler. Ve bu konuda uzmanlık ile deneyim gerektirir. Çözüm odaklı terapi nedir diye merak ediyorsanız linki tıklayabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra, bazı durumlarda diğer terapi yöntemlerine de ihtiyaç oluşur. Örneğin bilişsel davranışçı terapi, kabul ve kararlılık terapisi de yerine göre uygun seçeneklerdir. Evlilik danışmanının bu konularda da bilgi ve deneyim sahibi olması faydalıdır. 

Diğer taraftan, evlilik danışmanının kişisel tarzı, referansları ve danışan memnuniyeti de önemli konulardır. Danışmanın destekleyici ve açık bir iletişim tarzına sahip olması bu bağlamda önemlidir. Çünkü bu sayede çiftler kendilerini daha rahat hisseder. Danışmanın referansları ve aldığı yorumlar da bu konuda önemli ipuçları sağlar.

Ankara Evlilik Danışmanı Hizmetleri Nereden Alınır?

Evlilik danışmanlığı hizmetlerinde eğitim, deneyim, terapötik yaklaşım gibi konular kritik önemdedir. Bu yüzden hizmeti alacağınız kişi ve kurumların seçimine dikkat etmeniz gerekir. Aksi durumda hem para hem de zaman kaybı yaşamanız mümkün. Doğru seçimler ise aradığınız çözümlere hızlı ve kolay şekilde ulaşmanızı sağlar.

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Öveçler’de hizmet veren Emin Terapi Merkezi online evlilik danışmanlığı arayanlar için en uygun adreslerden biri. Uzman Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın öncülüğünde kurulan Emin Terapi Merkezi, bugüne kadar pek çok danışana evlilik, çift, aile terapisi gibi konularda hizmet verdi.

Deneyimli kadrosu ve uzman ekibiyle Emin Terapi Merkezi farklı terapötik yaklaşımlar kullanarak çiftlerin yaşadığı sorunlara çözüm yolları geliştirmekte. Üstelik yüz yüze terapinin yanı sıra online terapi hizmetleriyle de destek sağlamakta. Siz de bu hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız yukarıdaki linki tıklayarak başvuru talebinizi kolayca iletebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın