Çift Terapisi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Çiftler arasındaki sorunları ele alan çift terapisi, ilişkiyi yeniden onarmak ve güçlendirmek için oldukça etkilidir. Doğru terapist ve terapi yöntemi seçimiyle ilişki ve çift terapisi teknikleri birçok ilişkiyi daha sağlıklı hale getirir. Ne var ki her konuda olduğu gibi çift terapisinin de kendine özgü bazı özellikleri var. Çift terapisi almadan önce bunlara dikkat ederseniz terapi süreçleriniz daha verimli geçer.

Terapi Kararı ve Başvuru Süreci

Çift terapisinin diğer terapi yöntemlerinden en önemli farkı, çiftlerin birlikte katılımını gerektirmesidir. Başka bir deyişle, çift terapisi hizmetleri almadan önce partnerinizin de terapiye katılmak istemesi gerekir. Çift terapisine yapacağınız bireysel başvuru veya partnerinizin gönülsüz katılımı süreçten yeterince verim alamamanıza neden olur. Üstelik emek ve zaman kaybına yol açar.

Çiftlerin birlikte ve isteyerek terapiye katılım sağlamaları, iletişimi geliştirme ve ilişkideki kopuklukları azaltmalarını kolaylaştırır. Terapistin çiftlere öğreteceği etkili iletişim stratejilerinin başarı düzeyini artırır. Bu bakımdan, partnerinizin onayını almadan ve katılımını sağlamadan çift terapisi başvurusunda bulunmamalısınız. Çift terapisi almadan önce bunları unutmamalısınız. 

İlişkinizde yaşadığınız sorunlar nedeniyle terapi desteğine ihtiyaç duyuyorsanız ve partneriniz istemiyorsa, çift terapisi yerine bireysel terapi seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Eğer ilişkinizdeki sorunlar aile üyeleriyle de ilgiliyse bu durumda çift terapisi yerine aile terapisi daha iyi bir seçim olacaktır. Dolayısıyla çift terapisi almadan önce bu gibi noktalar üzerinde dikkatle düşünmelisiniz.

Çift Terapisti Seçimi

İlişkinizde yaşadığınız sorunları çözüme bağlamak için çift terapisi hizmetleri almak yönünde bir karara vardınız diyelim. Bu durumda terapist seçimini iyi yapmalısınız. Nitekim destek alacağınız terapistin alanında eğitim ve uzmanlığı sürecin verimliliği açısından kritik önemdedir. Ayrıca danışan memnuniyeti ve iletişim becerileri de dikkat gerektiren konulardır. Terapist seçimini iyi yapmamanız durumunda istediğiniz sonuçlara ulaşmanız zorlaşır.

Evlilik öncesinde veya sonrasında çift terapisti seçerken iyi araştırma yapmalı, acele kararlar almamalısınız. Terapistin aldığı eğitimleri ve katıldığı sertifika programlarını incelemelisiniz. Terapistin ilişki, aile, evlilik ve çift terapisi alanında ne denli iyi bir uzmanlığı varsa terapi süreciniz o kadar faydalı geçecektir. Ayrıca bu alanda çalıştığı kurumlara da dikkat etmelisiniz.

Eğitim, deneyim ve danışan memnuniyeti ilişki ve evlilik terapisti ile çift terapisi almadan önce dikkat etmeniz gereken önemli kriterlerdir. Alanında uzman terapistler, sorunların kökenlerini keşfetmede çok daha başarılıdır. İster klinik psikolog olsun isterse aile danışmanı, gerekli eğitim ve deneyime sahip terapistler çiftlere sorunların kökenini daha iyi bulma ve anlama fırsatı sunar. 

Terapi Merkezi Seçimi ve Başvuru

Günümüzde evlilik, ilişki, aile ve çift terapisi hizmeti veren pek çok kişi veya kurum mevcut. Bunlar arasında karar vermeden önce kurumun güvenilirliğini mutlaka araştırmalısınız. İster yüz yüze terapi olsun isterseniz online terapi platformları, güvenilirlik konusunda soru işareti yaratan kurumları tercih etmemelisiniz. Çift terapisi almadan önce bu konuda internet üzerinden ve arama motorlarını kullanarak veya sosyal medya platformlarından araştırma yapabilirsiniz.

Çift terapisi hizmetlerinde başvuru ve seans planlama önemli bir konudur. Terapi başvurusu için günümüzde daha çok online kanallar tercih edilmekte. Ancak başvurunuzun kesinleşmesi için sizinle mutlaka iletişime geçilecektir. Bu nedenle, online çift terapisi başvurusu ve seans planlama sırasında vereceğiniz bilgilerin doğru olması gerekir. Ve tabii, randevu günü ve saatini doğru şekilde planlamalısınız. Çift terapisi almadan önce uygun gün ve saatler için birkaç farklı alternatif oluşturmanızda yarar var.

Terapinin Amacı, Hedefleri ve Yöntemi

Çiftler arasında çeşitli sorunların olması mümkündür. Hatta sorunların esas nedenleri bazen göründüğünden bambaşka nedenlere uzanır. Çift terapisine başvuru ve ilk görüşme sırasında ne için terapi almak istediğinizi net bir şekilde ifade etmelisiniz. Uzman terapistin yapacağı değerlendirmeyle birlikte terapinin hedefleri ve yöntemi henüz ilk aşamada belli olmalı. Bu sayede terapi süreci sağlıklı şekilde ilerler. 

İhtiyaç oluşması durumunda uzman terapist sizi farklı terapi desteklerine yönlendirebilir. Çift terapisi uygulamalarında en çok çözüm odaklı terapi yöntemi ön plandadır. Seanslar ise ortalama 8-10 seans sürer. Ancak ilişki, aile veya çocuklarla ilgili konularda bazen terapi yöntemini değiştirmek gerekir. 

Çiftler arasında örneğin madde bağımlılığından kaynaklı sorunlar varsa çift terapisinin yanı sıra bağımlılık terapisinden yararlanmak gerekir. Çift terapisi almadan önce bu konuları terapistinizle açık şekilde konuşursanız terapinin amacı, hedefleri ve yöntemi konusunda çok daha planlı ilerleme gerçekleşir.

Seanslara Katılım ve Devamlılık

Çift terapilerinde seans süresi ve sayısı ihtiyaçlara göre değişir. Ancak değişmeyen şey şu ki, terapi seanslarına partnerinizle birlikte katılmalı ve devamlılık göstermelisiniz. Psikoterapi hizmetleri alanında her zaman bu uyumu sağlamak mümkün olmuyor. Partnerlerden biri diğerine, “Sen katıl, gelince bana anlatırsın” şeklinde ifadeler kullanabiliyor. 

Oysa bu tür yaklaşımlar çift terapisi almadan önce geride bırakmanız gereken yaklaşımlardır. Aksi takdirde terapinin başarı derecesi azalacaktır. Bazı durumlarda terapist, partnerlerle ayrı ayrı görüşmek ister. Çift terapisi almadan önce bu tür durumlara da hazır olmalı, oluşturduğunuz planlamalara mutlaka uymalısınız. 

Partneriniz veya siz eğer zaman bulamamaktan şikayet ediyorsanız alternatif yöntemleri tercih edebilirsiniz. Günümüzde online çift terapisi seansları bu alanda önemli bir ihtiyacı karşılamakta. Çift terapisi almadan önce katılım ve devamlılığa dikkat etmek için partnerinizle birbirinize söz verirseniz alternatifler konusunda daha olumlu bir tutum sergileyebilirsiniz.

Değişime Direnç Göstermeme ve Uyum Sağlama

Çiftlerin aralarındaki sorunları çözmek için çift terapisinden yararlanmak istemesi önemli ve faydalı bir adımdır. Ancak terapi sırasında değişime direnç gösterir ve işlevsiz davranışlarda ısrar ederseniz terapi süreci sağlıklı ilerlemez. Çift terapisi almadan önce sürecin her iki taraf için de gerekli ve faydalı olduğuna inanmalısınız. Ve değişime hazır olmalısınız. Terapistinize güven duymalı, onu herhangi bir otorite veya “yargıç” gibi görmemeli, haklı-haksız inatlaşması yapmamalısınız.

Çift terapisinde kullanılan yöntemlerde en önemli amaçlardan biri, çiftler arasında bozulan sevgi ve saygı ilişkileri ile diğer dinamikleri onarmaktır. Bu yönüyle çift terapisinde duygu odaklı terapi yöntemi ile empati, minnet cümleleri, sevgi sözleri gibi bazı egzersizler önemli bir yere sahiptir. Değişime direnç göstermek yerine aile, evlilik, ilişki ve çift terapisi uzmanının önerilerini uygularsanız ilişki sorunlarınızı çok daha kolay çözersiniz. Çift terapisi almadan önce bunları unutmamalısınız. 

Çift terapisinde etkin dinleme en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Uzman terapist, çiftlere birbirlerini nasıl dinlemeleri gerektiğini öğretir ve uygulama yapmalarını ister. Bunun yanı sıra, öyküsel terapi de çift terapisinde en çok kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Bu yöntemle terapist, danışanların sorunlarını öykü şeklinde anlatmalarına yardımcı olarak empati duygularını geliştirir. Bu gibi konularda ne kadar uyumlu davranışlar sergilerseniz terapi süreci o kadar sağlıklı ilerler. 

Bir yanıt yazın