Çift Terapisi Yöntemleri ve Özellikleri Nelerdir?

Çift terapisi uygulamaları için farklı yöntemler kullanılmakta. Alanında uzman terapist, çiftler arasındaki sorunların niteliğine göre bunlar arasında en uygun olanlarını uygular. Çift terapisi yöntemleri hakkında bilgi ve farkındalıklarınız yüksek olursa terapi seanslarından alacağınız verimlilik artar. Peki bunların neler olduğunu merak ediyor musunuz?

Duygu Odaklı Terapi

Çift ve aile terapisi teknikleri arasında en yaygın olanlarından biri duygu odaklı terapidir. 1980’lerde Kanadalı psikolog Sue Johnson tarafından geliştirilen bu yöntemde esas amaç, ilişkide güven bağını bozan davranışları belirleyip değiştirmektir. Nitekim çift terapisinde neler konuşulur diye merak edenler için bunlar önemli konulardır. Uzun süreli ve kalıcı değişimler sağlayan duygu odaklı çift terapisi yöntemleri psikoterapi alanında sıkça kullanılmakta. 

Duygu odaklı terapide bireyin duygusal deneyimlerini anlamak önemlidir. Duyguların davranışlar üzerindeki etkisini esas alan bu terapi, bireylerin duygusal durumlarını fark etmelerine olanak tanır. Bireysel işlev bozukluklarını ve ilişkileri anlamada duyguların önemi büyüktür. Duygu odaklı terapi bu noktada ilişki ve bağlanma üzerine odaklanır ve çiftler arasındaki sorunları çözmek için duyguların gücünden yararlanır.

Duygu odaklı çift terapisi yöntemleri ile danışan kendi duygusal tepkilerini tanımlayarak bunların kökenlerini anlar. Böylelikle yaşamındaki etkilerini daha iyi kavrar. Danışanların işlevsel olmayan davranışlarının nedenlerini anlamaları, duygusal zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirir. Bu yöntem özellikle depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda oldukça etkilidir.

Duygu odaklı terapinin üç temel aşaması vardır. Bunlar bağlanma, duyguları tanıma ve yeniden yapılandırma şeklindedir. Bu terapi çeşidinde empatinin yanı sıra ilişkisel ve deneyimsel yöntemler ön plandadır. Özellikle yeniden işleme ve eylem odaklı teknikler çift terapisi yöntemleri bağlamında başarılı sonuçlar verir. 

Duyguların işlev bozukluklarında ve ilişkisel dinamiklerde oynadığı rolü anlayan çiftler daha etkili başa çıkma stratejileri geliştirme becerisi kazanır. Böylelikle ileride yaşayabilecekleri sorunları daha kolay çözme imkanı elde ederler.

Öyküsel Terapi

Çiftler arasındaki ilişki sorunlarını farklı şekilde öykülendirmelerle ele alan terapi çeşididir. Bu terapiyle çiftler, yaşadıkları sorunlara farklı bakış açılarıyla bakma imkanı elde eder. Çiftler arasındaki çatışmalar veya uyum sorunları için öyküsel çift terapisi yöntemleri pratik ve etkili çözümler sunar.

Öyküsel terapinin önemli bir özelliği, iki taraftan kaynaklanan sorunlara partnerin gözünden bakma imkanı sağlamasıdır. Bu yüzden öyküsel terapinin ilişkileri kurtarmaya dönük katkısı fazladır. Bu anlayış, bireylerin yaşadıkları olaylara verdikleri anlamların deneyimlerden kaynaklandığını savunur. Nitekim bireysel öykülerle sorunları dışsallaştırarak kişilerden bağımsız hale getirmesi bu terapinin önemli bir özelliğidir. 

Öyküsel terapide ilişki ve çift terapisi uzmanı herhangi bir otorite unsuru olarak yer almaz. Bunun yerine, danışanlarla birlikte öykülere eşlik eder. Sorduğu sorularla danışanlarda farklı düşünme süreçlerini inşa eder ve alternatif öyküler yaratır. Böylelikle sağlıklı bir zihin yapısı ve olumlu değişimler geliştirir. Bunu yaparken danışanların güçlü yanlarını ve başa çıkma yetilerini ön plana çıkarır. 

Gottman Yöntemi

Çift terapisi yöntemleri arasında Gottman yöntemi, çiftlerin birbirlerini çıkmazlarla başa çıkarken anlamalarını sağlayan ve ilişki odaklı özel bir terapi yöntemidir. Çiftin duygularına özel bir önem veren bu yöntem, ilişkideki davranış kalıpları ve etkileşimleri inceler. Bunu yaparken ilişkinin geçmişini ve oluşan değişimleri de analiz eder. Ülkemizde daha sınırlı bir kullanım alanına sahip Gottman yöntemi, uluslararası arenada çift terapisi yöntemleri arasında daha yaygın bir kullanıma sahip. 

İmago İlişki Terapisi

1980’li yıllarda geliştirilen imago çift terapisi yöntemi, Dr. Harville Hendrix ve Dr. Helen LaKelly Hunt tarafından ortaya atılan özel bir terapi tekniğidir. Bu teknikte çiftler, çocukluk döneminde yaşadıkları travmalarını paylaşarak birbirlerini daha iyi anlama becerisi kazanır. Dolayısıyla imago çift terapisi yöntemleri bireylerin ilişkiler aracılığıyla ruhsal yaralarını onarabilecekleri kabulüne dayanır. 

İmago ilişki terapisi, danışanların çocukluk travmalarıyla yüzleşmelerini sağlar ve ilişkilerindeki çatışmaları çözmelerine yardımcı olur. Terapiye ismini veren “imago” sözcüğü, kişinin çocukluk döneminde ebeveynleriyle ilgili oluşturduğu imgeleri ifade eder. Ayrıca bu imgelerin yetişkinlik döneminde partner seçiminde etkili olduğunu savunur. 

İmago çift terapisi yöntemleri çocukluk döneminden kalma psikolojik sorunları iyileştirmek için farklı yöntemlerden yararlanır. Örneğin çatışma, diyalog, romantizmi yeniden canlandırma yöntemleri bunlardan birkaçıdır. Danışanların bu sorunlarla yüzleşmeleri duygusal tepkilerini kontrol becerilerini geliştirir. Bu sayede birbirleriyle daha yapıcı iletişim kurma imkanı elde ederler. 

Çözüm Odaklı Terapi

Çift terapisi yöntemleri arasında en yaygın yaklaşımlardan bir diğeridir. Belirli bir soruna yönelik olması, çiftlerin ilgili konuda çözüme ulaşmalarını kolaylaştırır. Bu yöntemde sorunlara değil çözümlere odaklanma gerçekleştiği için sonuçlar diğer çift terapisi yöntemlerine oranla daha kısa sürede alınır. Değişimin mümkün ve sürekli olduğuna inanan bu yöntem, küçük bir değişimin zincirleme sonuçlar yaratacağını savunur. 

Çözüm odaklı terapi ilk olarak kısa süreli aile terapisi olarak geliştirilmişti. Zaman içinde farklı ilişki sorunlarında da uygulama alanı kazandı. Bu terapi yöntemi, geleneksel terapi yöntemlerinden önemli bir farka sahiptir. Nitekim bu yöntemde terapist, danışanların sorun çözmek için gerekli niteliklere sahip olduğunu kabul eder. Semptomların ardındaki nedenlere bakmak yerine kısa süreli ve sınırlı müdahalelerle ilişkilerin düzelebileceğine inanır. 

Çift Terapisi Egzersizleri ve Aktiviteler

Yukarıdaki yöntemlerin yanı sıra bazı egzersizler veya aktiviteler de çift terapisi yöntemleri kadar başarılı sonuçlar sağlar. Bunlardan biri iletişimi artırmaktır. Nitekim çiftlerin günlük diyaloglarından farklı olarak daha anlamlı konular üzerinde iletişimlerini artırmaları sorunları çözmelerini kolaylaştırır. 

Çiftlerin birbirleriyle sevgi diliyle konuşmaları ve birbirlerine olan sevgilerini ifade etmeleri, çift terapisinde fayda sağlayan önemli bir diğer konudur. Partnerinin sevgisini hisseden kişi, sorunları çözmek konusunda daha yüksek bir motivasyon hisseder. Ayrıca çatışma konularını ve çözüm önerilerini bir tahta veya deftere yazıp gözle görünür hale getirmeleri de önemli bir diğer aktivitedir.

Diğer taraftan, çiftlerin birbirlerine duyduğu minnettarlığı ifade etmeleri de aralarındaki iletişimi güçlendiren önemli bir diğer yöntemdir. Minnet ifadeleri sayesinde ilişkilerindeki ilgi ve anlayış düzeyi artar. Bunun yanı sıra karşılıklı hediyeleşmek ve olumlu davranış şekillerini artırmak da faydalı diğer aktivitelerdir. Ayrıca birlikte geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek, fiziksel dokunuşlar ve planlı konuşmalar da bu bağlamda oldukça faydalıdır.

En İyi Çift Terapistlerine Nasıl Ulaşılır?

Çift terapisi yöntemleri konusunda en doğru ve en etkili hizmetleri alanında bilgi ve deneyim sahibi çift terapistlerinden alabilirsiniz. Bu terapistlere ulaşmak için yüz yüze veya online terapi kanallarını tercih edebilirsiniz. Evlilik, çift ve ilişki terapisi alanında uzman bir kadroya sahip olan Ankara Çankaya Aile ve Çift Terapisi Merkezi Emin Terapi ihtiyaç duyduğunuz en iyi çift terapistlerine ulaşmak için iyi bir seçimdir. 

Bir yanıt yazın